Menghadapi Chabaran 3P

Ungku Abdul Aziz, Ungku Abdul Hamid (1970) Menghadapi Chabaran 3P. Majallah Bulanan Bahasa Kebangsaan Polis Di-raja Malaysia. pp. 23-25.

[img] PDF
Menghadapi Chabaran 3P; Ungku Aziz; Aug 1970; Pengaman, Majallah Bulanan Bahasa Kebangsaan Polis Di-raja Malaysia.pdf - Published Version
Restricted to Registered users only [error in script]

Download (2787Kb)

Abstract

Beribu-ribu siswazah-siswazah akan menjejak kaki ke dalam bidang ekonomi tiap-tiap tahun. Universiti selaku tali perhubungan hendaklah sentiasa memerhatikan perkembangan di masyarakat supaya dapat mencerminkan dan memaparkan perkembangan terbaru dalam akademik. Dengan pemerhatian perkembangan yang pesat, universiti akan melahirkan siswazah yang berupaya bersaing dalam masyarakat selepas pengijazahan. Ungku mengingatkan para siswazah yang bakal memasuki bidang pekerjaan bahawa keadaan masyarakat masa kini agak berbeza daripada keadaan beberapa tahun dahulu. Para siswazah kini dicabar oleh masalah 3P, perpaduan, pembahagian dan pembangunan. Ini merupakan jenerasi siswazah yang pertama yang mengalami peristiwa Mei 13, 1969. Ungku harap peristiwa ini akan mengingati para siswazah tentang kepentingan perpaduan dan sedar akan masalah kemiskinan kawasan kampong. Pembahagian harta atau pendapatan yang tidak setara akan membawa kesan yang serius kepada ekonomi negara. Para siswazah diharap menggunakan kepakaran mereka dalam perkembangan ekonomi negara. Selain itu, Ungku berharap para siswazah akan sentiasa mengambil tahu perkembangan universiti. Sokongan para siswazah sama ada dari segi fizikal atau sokongan kewangan adalah dialu-alukan. Universiti Malaya pula akan menubuhkan Biro Siswazah untuk mengemas kini perkembangan terbaru supaya tali perhubungan antara universiti dan siswazah tidak akan terputus. Dan akhir sekali, Ungku mengucapkan tahniah kepada para siswazah dan semoga berjaya dalam masa akan datang.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Perhubungan universiti dan masyarakat; Cabaran; Pembahagian pendapatan
Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
L Education > L Education (General)
Divisions: University of Malaya Library > Ungku A. Aziz Collection
Depositing User: Ms Goh Yee Fang
Date Deposited: 19 Jul 2019 08:37
Last Modified: 19 Jul 2019 08:37
URI: http://commonrepo.um.edu.my/id/eprint/12431

Actions (For repository staff only : Login required)

View Item View Item